kultúra híres-neves dumtsa jenő első polgármester

Híres-neves: Dumtsa Jenő

Szentendrei Körkép+
2014. április 11. 18:00
Híres-neves: Dumtsa Jenő

Új rovat indul "Híres-neves" címmel, melyben Szentendre városához kötődő személyiségek életét, munkásságát mutatjuk be. Első híres-neves emberünk Dumtsa Jenő, Szentendre első polgármestere.

Dumtsa Jenő 1838-ban született Budapesten. Görög-cincár származású, pravoszláv vallású gazdag kereskedő és földbirtokos volt. Szülei 1850-ben telepedtek le Szentendrén, haláláig itt élt. A gimnázium és a kereskedelmi iskola elvégzése után Blásics Petronella szentendrei hajadonnal kötött házasságot. 1871-től Szentendre főbírájaként tevékenykedett, majd a következő évtől Szentendre első polgármesterévé választották. Vezetése alatt a város megszerezte a környező erdőségek örökös tulajdonjogát, lecsapoltatta a Szentendre és Pomáz között elterülő rét mocsarát, mely a város legjobb termőföldjével rendelkezett. Az egykori mocsár ma Tófenék néven ismert. 1888-ban az ő hatására és szorgalmazására indult meg a Budapest-Szentendre közötti Helyiérdekű Vasút építése.

 

t0074.648.1_1.jpg

Dumtsa Jenő, Szentendre első polgármestere (kép: storymap.hu)
_____

Dumtsa Jenő egyházi tisztséget is viselt. Igyekezett megőrizni a felekezeti békét, a több nemzetiségű város egységét. A humánus, jó szándékú polgármester legjobb képességei szerint, önfeláldozóan és fáradhatatlanul végezte munkáját a város élén. Cselekedeteit, a városért tett lépéseit alapvetően a település és az emberek szeretete, a városlakókért érzett felelősség határozta meg. Több hivatalos elismerésben is részesült. 1897-ben például megkapta a Ferenc József rend lovagkeresztjét, sőt, még polgármesteri működése alatt nevezték el róla Szentendre akkor legfontosabb szerepet betöltő utcáját.

1903-ban saját kérésére mentették fel polgármesteri állásából, az új polgármester Maximovits István rendőrkapitány lett. A korábban főbírói tisztet betöltő Dumtsa 65 éves koráig, több mint harminc éven át vezette a várost.

Annak a szerb kisebbségnek volt az utolsó nagy képviselője, amely a török hódoltság után újra felépítette a várost és megteremtette mai arculatát. Ő volt az, aki polgármesterként az urbanizáció és a polgárosodás útján elindította az akkor még csak néhány ezres lakosú Szentendrét. Emlékét utcanév, emléktábla és szobor is őrzi Szentendrén. Sírja a szerb temetőben található.

A Dumtsa Jenő utca rövid története


A főváros felől Szentendre belvárosába vezető, a közlekedésben akkor még igen fontos szerepet betöltő utca először magától értetődően kapta a Fő utca (régiesen Fő utcza) nevet még 1894-ben. Három évre rá, 1897-ben nevezték el Dumtsa Jenőről. Ő volt a második bíró, akinek nevét közterület őrzi a városban. A másik, a nem messze innen található Paprikabíró utca. Közel fél évszázad után, valamikor az 50-es években a Városi Tanács az utcát Rákosi Mátyásról, a Kommunisták Magyarországi Pártjának alapító tagjáról nevezte el. Ez az állapot nem tartott sokáig: már 1957-ben felmerült az újabb névváltoztatás. Szóba került, hogy legyen újra Fő utca, de ezt a képviselők nem szavazták meg, majd végül úgy döntöttek, hogy Kossuth Lajos, az 1848-49-es forradalom meghatározó alakjának, Magyarország egykori kormányzójának nevét veszi fel. A döntés azonban nem került végrehajtásra, 1958-tól a város egykori legfontosabb közlekedési útvonala újra a város első polgármesterének nevét viseli.

Ebben az utcában, a Dumtsa Jenő utca 20. szám alatt állt a polgármester háza. 2001-ben Szentendre Város Önkormányzata és a Szerb Kisebbségi Önkormányzat e ház falán emléktáblát helyezett el.


szent_02.jpg

Dumtsa Jenő utca még valamikor a századelőn. (kép: egykor.hu)
_____

forrás: Pethő Zsoltné Németh Erika: Szentendre utcanevei

pemete.blog.hu

Szólj hozzá!