fejlesztések szentendre szennyvíztisztító telep dmrv zrt.

Fejlesztik a szennyvíztisztító telepet, megszűnhet az orrfacsaró bűz

Szentendrei Körkép+
2015. július 14. 15:40
Fejlesztik a szennyvíztisztító telepet, megszűnhet az orrfacsaró bűz

Előkészítési szakaszba érkezett a szentendrei szennyvíztisztító telep fejlesztése, melynek során elkészül a megvalósíthatósági tanulmány és a műszaki tervdokumentáció -  tájékoztatott a projektért felelős DMRV Zrt.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által is támogatott beruházás 61,5 millió forintból, 85%-os támogatással valósul majd meg. Célja, hogy a régió lakosainak és az Európai Unió által megszabott normatíváknak megfelelő szolgáltatást biztosíthassák és javítsák a környezetminőséget Szentendrén, valamint kilenc agglomerációs településen.

Már ebben a szakaszban megkezdődik a lakosság rendszeres tájékoztatása a tervezett beruházásról. A DMRV közlése szerint a projektnek külön internetes aloldalt indítanak, ahol az érdeklődők figyelemmel tudják majd kísérni a munkálatok fő mozzanatait és stádiumát, illetve információt kaphatnak a lakosságot érintő eseményekről.

szennyviztisztito.jpg

A kellemetlen szagok forrása - Megérett a korszerűsítésre a szentendrei szennyvíztisztító telep
Fotó: DMRV

A fejlesztés az elmúlt években egyre inkább szükségszerű vált, nem lehet tovább halasztani a telep modernizálását. A szennyvíztisztító telep a Szentendre központú agglomeráció településeinek szennyvizeit fogadja. Ennek következtében a telep már jelenleg is túlterhelt, technológiailag elavult, feladatát az előírt határértéket megközelítve képes csak ellátni.

Az ígéretek szerint a projekt befejezését követően "tökéletesebben tisztított szennyvíz kerülhet vissza a természetbe, így csökkentve a környezeti terhelést a Duna, mint befogadó vízminőségének garantálásával". 

A Duna mellett végigfutó, a szennyvíztisztító telepet is érintő Eurovelo 6 kerékpárút rendszeres használóinak nem is kell mondani, milyen orrfacsaró bűz áramlik jelenleg a telep irányából. Jó hír, hogy a szennyvíz kezelésével járó kellemetlen szagok is várhatóan a minimálisra csökkennek, így nem csak a biciklisek, hanem a közelben élők és a telepen dolgozók közérzete is nagymértékben javulhat.

Szólj hozzá!