m0 fejlesztések szentendre budakalász zöldhullám 11-es főút turbó-körforgalom

Turbó-körforgalom és zöldhullám: közlekedésfejlesztések a láthatáron

Szentendrei Körkép+
2015. október 22. 19:17
Turbó-körforgalom és zöldhullám: közlekedésfejlesztések a láthatáron

Szentendrét érintő fontos közlekedés-fejlesztési kérdésekben egyeztetett a városvezetés a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szakembereivel. Hamarosan megoldódhat a zöldhullám kérdése is a 11-es főút városi szakaszán.

budakalasz_korforgalom.jpg

A budakalászi csomópont napjainkban; hamarosan itt is turbó-körforgalom gyorsíthatja majd a közlekedést

Fotó: MTI / H. Szabó Sándor

Régóta problémás a közlekedés az M0-ás körgyűrű és a 11-es főút találkozásánál lévő körforgalom térségében. A Szentendrei Hírek ma azt írta: az M0-ás körforgalmi problémájának megoldására a Magyar Közút elkészítette a körforgalom átépítésének engedélyezési terveit, amelyek engedélyezése hamarosan elkezdődik.

Átépítik a budakalászi csomópontot

A portál azt írja, hogy az új körforgalom terveit az a mérnök szervezet készítette, akik az ország legtöbb nagy kapacitású és úgynevezett turbó-körforgalmát is tervezték, így megfelelő tapasztalattal bírnak a kérdésben. A budakalászi csomópontban lévő egysávos, "normál" körforgalmat is ez a típusú körforgalom váltja fel. Ennek keretében

minden csatlakozó utat kétsávossá bővítenek, maga az körforgalom is ismét kétsávos lesz.

A körforgalomban való haladást úgy segítik majd, hogy már a felhajtás előtt az úti célnak megfelelő sávba kell majd besorolni. Az egyes haladási irányoknak rövid ciklusidejű közlekedési lámpák fogják majd megadni a szabad (zöld) jelzést. Ezzel az átalakítással egyszerre több autó fog tudni áthajtani a körforgalmon. Váltakozva, egyszerre nagyobb mennyiségű gépkocsi tud majd áthaladni mind Szentendre felől az M0-s felé, mind az M0-ásról a főváros irányába. Gyorsul tehát a forgalom, vélhetően megszűnnek majd a jelenlegi körforgalom előtt állandósulni látszó torlódások.

turbo_korforgalom.jpg

Az ún. turbó-körforgalom sematikus ábrája

Szentendre városvezetése teljes mértékben támogatja a terveket, hogy minél előbb megkezdődhessenek a munkálatok.

Zöldhullámot a Dunakanyar körútra

A másik, rengeteg embert érintő, sokaknak bosszúságot okozó probléma, hogy jelenleg nem lehet anélkül végigmenni autóval a 11-es főut szentendrei szakaszán, hogy ne kapnánk többször is piros lámpát valamelyik csomópontnál, átkelőnél. Röviden fogalmazva: hiányzik a zöldhullám. Azaz, aki egyszer már zöld jelzést kapott mondjuk a Kálvária úti csomópontnál, a Kovács László utcánál már nagy valószínűséggel piros lámpához érkezik meg.

Ennek kialakításához azonban több technikai fejlesztés is szükséges. Jelzőlámpás átkelővé kell alakítani a Liliom utcai, a Telep utcai és a Római sánc utcánál lévő (egyébként rendkívül balesetveszélyes) jelzőlámpa nélküli zebrákat is, emellett a zöldhullám terveinek is még el kell készülnie.

A városi híroldal szerint ez már tervezési fázisban van, 2016 elejére készülhetnek el a részletes tervek. A részletek alapján derülhet majd ki a beruházás költsége. Becslések szerint ez több tízmillió forintra is rúghat, így az önkormányzat most azon van, hogy támogatást szerezzen a fejlesztéshez.

Forrás: Szentendrei Hírek

Szólj hozzá!