civil közélet tüntetés szentendre eladás bolgár utcai parkoló civil kotta

Tüntetnek a civilek a Bolgár utcai parkoló eladása miatt

Szentendrei Körkép+
2017. július 08. 15:29
Tüntetnek a civilek a Bolgár utcai parkoló eladása miatt

A Civil Kotta által szervezett demonstrációval a felelőtlen városi gazdálkodásra akarják felhívni a figyelmet.

A tüntetést július 9-én 16 órára hirdették meg a Bolgár utcai parkolóba. A tervek szerint a 2015-ben kialakított murvás, fizetős parkolót a város eladja, helyére egy nagyjából 11 méter magas irodaház fog épülni. Ez kb. akkora lesz mint a Duna korzón álló "Fehér ház". Az építkezésre a jelenlegi Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) nem, de az elmúlt hónapokban a lakosság által is véleményezett Szentendrei Építési Szabályzat (SZÉSZ) már lehetőséget ad. Ennek elfogadása folyamatban van, a szentendre.hu-n olvasható információk szerint a jóváhagyott tervezetet szakmai véleményezésre megküldték az állami főépítész hatáskörében eljáró Pest Megyei Kormányhivatalnak.

Az esemény Facebook-oldalán a szervezők azt írták:

Az ötletszerű, koncepciótlan városfejlesztés és a felelőtlen gazdálkodás (a városi ingatlanok felélése) ellen demonstrálnak.

Az Egy Bogrács Százat Csinál avagy Parkoló Piknik a tervek szerint egy "vidám, főzőcskével, zenéléssel eltöltött vasárnap délután" lesz - ígérik a demonstrálók. Az esemény célja az is, hogy megismerjék egymást a csoportok és erősítsék a lakosság egységét egy élhető Szentendre reményében.

A július 9-i megmozduláshoz az alábbi civil szerveződések, egyesületek csatlakoztak: Civil Kotta, Társaság az Élhető Szentendréért, Zúzmara utcai Lakóközösség, Tájképi Csoport, Pismány-Sztaravoda, Izbég-Csicserkó nyugalmáért, Belváros, 3-as körzet, 10-es körzet, Füzespark, Vasúti Villasor.

Erdőből parkoló, végül irodaház?

A Bolgár utca elején, közel a Postás strandhoz 2014 októberében kezdődött el az új parkoló kialakítása, melynek célja alapvetően az lett volna, hogy csökkentse a Duna korzóra behajtó autók számát, és javítsa a Szentendrére általában jellemző parkolási nehézségeket. A városvezetés akkor azzal indokolta a beruházást, hogy mivel a távlati célok között szerepel a Dunakorzó lezárása és sétáló utcává alakítása, ezért megoldást kell találni arra, hogy a gépjárművek hol parkoljanak.

bolgar_utca_parkolo.jpg

A Bolgár utca sarkán álló murvás parkoló. A képviselő-testület májusi döntése szerint itt hamarosan irodaház áll majd.

2015 júliusára aztán elkészült a mintegy 90 autó befogadására alkalmas parkoló, amely a tervezett 12 helyett 16 millióba került.

2017: módosítják a Helyi Építési Szabályzatot (HÉSZ), és elkezdődik az ennek helyébe lépő új Szentendrei Építési Szabályzat (SZÉSZ) lakossági véleményezése. A parkoló beépítésére előbbi nem, de a SZÉSZ már lehetőséget ad. A véleményezési szakaszban tájékoztató füzeteket adtak ki az új szabályokról, ebben viszont még nincs utalás arra, hogy mit terveznek a területre, mindössze annyi lehet tudni, hogy a továbbiakban is biztosítani kell a parkolóhelyeket. A Civil Kotta szerint a szakmai anyagból csak sejteni lehet a fejlesztési irányokat, az irodaház építésére viszont nincs konkrét utalás.

Idén Szentendre-szerte elindultak az utcafórumok is, ahol a lakosság körzetenként elmondhatta véleményét a helyi problémákról. A Civil Kotta emlékeztet: a Bolgár utcai parkoló és a szomszédos városrészek körzeteiben áprilisban összesen három fórumot is tartottak, de egyiken sem merült fel a lakosság részéről, hogy irodaházat szeretnének a területre, az önkormányzat pedig nem is adott tájékoztatást az elképzelésekről. 

2017 májusában a képviselő-testület fideszes többsége végül megszavazta a parkoló eladását, majd május végén a város honlapján közzétették a pályázati felhívást is. A területet legalább 334 millió forintért értékesítik. A városfejlesztési bizottság ülésén kiderült az is, hogy az ide tervezett 100 parkolóhelyet a város később az irodaház építtetőjétől bérelné vissza, illetve lízingként visszavásárolná, a város pedig hajlandó lenne az épületből irodákat is bérelni vagy lízingelni.

A megjelent pályázat szerint ugyan egyelőre semmit nem lehet a területre építeni, de az új építési szabályzat (SZÉSZ) életbe lépése után két éven belül meg kell valósítani az irodaházat a parkolóhelyekkel együtt. A demonstrációt szervező Civil Kotta egyesület szerint ugyanakkor elfogadhatatlan, ahogy a városvezetés félretájékoztatta és megkerülte az ügyben a lakosságot.

Szólj hozzá!