Szentendrei Körkép+

booked.net

November 15-ével megkezdődött a téli útüzemeltetés Szentendrén - szentendre.hu. Önkormányzat: a Városi Szolgáltató Nonprofit Zrt. és alvállalkozója felkészült a tél érkezésére és a télies útviszonyok kezelésére. Az utak takarítását most is a téli útüzemeltetési szabályzatnak megfelelő sorrendben, 8 munkagéppel végzi majd. Először a szentendrei HÉV járműcseréje valósul majd meg a HÉV-vonalak felújításának keretében - jelentette be a Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkár. Fürjes Balázs közölte: a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa tárgyalt a HÉV-vonalak teljes felújításáról, az előkészítésre 11 milliárd forintot ad a kormány. Ismeretlenek megrongálták a Dunakanyar sétányon épülő Sellő utcai játszóteret - szentendre.hu. Karbantartás miatt szünetel az ivóvíz-szolgáltatás a Lévai, Kovács László és Lehel utcában, illetve a Lehel közben november 19-én - DMRV. November végével lemond tisztségéről Török Balázs városfejlesztési alpolgármester. Verseghi-Nagy Miklós polgármester felkérésére 2019 szeptemberéig megbízottként vesz majd részt a város munkájában. Folytatódik a járható szentendréért program: 2019 elejéig újabb 5 földút kap ideiglenes, mart aszfalt-, illetve hengerelt aszfaltréteget - szentendre.hu. Elkezdődött a Vasúti villasor felújítása a 11-es út - Attila utca közötti szakaszon. Megújul a vásárlói és a szemközti ideiglenes P+R parkoló, illetve két körforgalom is épül. A beruházás négy ütemben, várhatóan február végéig valósul meg 182 millió forintból. November végén kezdődik a Lévai utca felújítása a Bükkös-part és a Szentlászlói út közötti szakaszon. December végére fejeződhet be a távvezeték-javítás Püspökmajoron a Kálvária út és a Kondor Béla utca egy-egy szakaszán - szentendre.hu. December 3-én 17 órától tart közmeghallgatást a képviselő-testület a városháza dísztermében - szentendre.hu. A 2018-as Prima Primissima magyar népművészet, közművelődés kategória díjáért verseng a szentendrei kötődésű Vujicsics Együttes. A közönségdíj SMS-szavazással dől el: a zenekarra december 5-én éjfélig lehet szavazni a +36 70 707 7000-es telefonszámra küldött 27-es SMS-kóddal. Szentendrei Körkép+ www.endreikorkep.blog.hu facebook.com/SzentendreiKorkep
Szerelmes Farsang - mától ismét nyitva a Skanzen

Szerelmes Farsang - mától ismét nyitva a Skanzen

Szentendrei Körkép+ 2015. február 14. 12:07

Szerelmes köntösbe bújtatott farsangi népszokásokkal nyitja meg idei évét a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum szombaton.

skanzen_balint_lead.jpg

Arnóti Edit sajtóreferens a távirati irodának elmondta, hogy bár az angolszász területről átvett Valentin- vagy Bálint-napi szokások viszonylag új keletűek Magyarországon, és nem részei a magyar néphagyományoknak, a farsang és a Bálint-nap egybeesésének apropóján a szerelemmel kapcsolatos a népszokások is fókuszba kerülnek.

Hozzátette: a szerelem témája nem idegen a magyar farsangi hagyományoktól, hiszen az udvarlás, a párválasztás és főképp a házasságkötések, lakodalmak legfőbb ideje a farsang időszaka volt. A hosszú téli estéken tartott mulatozások a fonóban, a pajkos játékok, a rejtetten erotikus töltetű dalok éneklése, a tánc nyújtotta testi közelség sok-sok szerelmi kapcsolat katalizátoraként szolgált – magyarázta az intézmény munkatársa.

Akinek eddig nem sikerült meglelnie kedvesét, az most népi bűbáj segítségével megtalálhatja párját – mondta Arnóti Edit, hozzátéve, hogy a skanzen boszorkánykonyhájában szerelemkeltő és szerelmi bánatot gyógyító bájital készül, de beavatják az érdeklődőket a szerelmeslevél nevű sütemény készítésének rejtelmeibe, s a két nap során óriás bábok szerelmes jelenetei is színesítik a szabadtéri néprajzi múzeum farsangját.

A programok felidézik a farsangi alakoskodás szokását is, amikor a legények mókás, olykor rémisztő maskarát öltöttek fel mások szórakoztatására, riogatására, de fontos eleme a hétvégének a télbúcsúztatás is – emelte ki a skanzen munkatársa. A hosszú telet megelégelve farsang végén téltemetést tartottak, s „mi is meggyújtjuk a téltemető máglyát, arra biztatva mindenkit, hogy vesse papírra mindazt, amitől szeretne megszabadulni, és dobja a lángok közé”.

A gasztronómiai kínálatban ezúttal két hagyományos farsangi étel, a böjti molnárkalács és a csörögefánk kerül a középpontba.

PROGRAMOK

Mókás télbúcsúztatás (Magtár előtt)
- 11 és 13 órától Cibere vajda és Konc király küzdelme – ügyességi vetélkedő
- 15 órakor téltemetés a máglya tüzénél
Farsangi furmányságok
 (Tállyai lakóház)
- papírálarc-készítés
- poháralátét-készítés
Szerelmes bábok 
(Magtár előtt)
- délelőtt szerelmes bábjáték óriás bábokkal
Szakítópróba
 (Filkeházi lakóház)
- páros vetélkedő nem csak pároknak!
Boszorkánykonyha 
(Gyöngyösi iparosház)
- Bűbájos füvek, szerelmi bűbájok
Farsangi alakoskodás, farsangjárás 
(Nemesradnóti udvar, imolai istálló)
- népi ügyességek és furfangosságok
Hagyományos konyha 
(Mádi kereskedőház)
- Szerelmes levél-készítés
Hagyományos konyha 
(Nemesradnóti lakóház)
- Molnárkalács-készítés
Ünnepi étkek 
(Erdőhorváti lakóház)
- farsangi csörögefánk-készítés

Étkezési, vásárlási lehetőség
- Mádi borozó 
- forralt bor, téli teák, kávé, libazsíros kenyér, kenyérlángos,
pékáru ( rétes, pogácsa, kakaós csiga )

Kiállítások
- Ajándék a frontról 
(Galéria)
- A bárányok nem hallgatnak 
(Magtár)

forrás: MTI, Skanzen.hu

Szerelmes Farsang - mától ismét nyitva a Skanzen Tovább

A bejegyzés trackback címe:

https://endreikorkep.blog.hu/api/trackback/id/tr997174405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.