Művészet és Mámor címmel idén első alkalommal - de hagyományteremtő szándékkal - rendez Szentendre városa borfesztivált augusztus utolsó hétvégéjén a Szentendre Éjjel-Nappal Fesztivál keretében.
Az mindenki számára köztudott, hogy Szentendre a művészek városa, azt azonban már kevesebben tudják, hogy a borkészítésnek is évszázados hagyománya volt Szentendrén az 1882-es filoxéra járvány kezdetéig. A külföldön és belföldön is híres kiváló minőségű borok nemcsak egykor, de most, ezen a három napon is megtalálhatóak lesznek a városban, hiszen a Dunakorzó területén az ország több, mit húsz neves pincészete és a város népszerű éttermei várják kínálatukkal a borbarátokat és a kulináris élvezetek híveit.
Mivel ezen a hétvégén az egész belvárost áthatja a fesztiválhangulat, ezért a kulináris élvezeteken felül számos egyéb zenei-, kulturális- és gyermekprogramból is választhatnak a Szentendrére látogatók. A Borkorzón így többek közt katonazenekar és utcazenészek gondoskodnak majd a jó hangulatról, de lesz játszóház, pincetúra és borhajós program is.
Fotó: Irányszentendre.hu
A Borfesztiválon az alábbi pincészetek képviseltetik majd magukat a fesztivál idején:
- Árpád Pálinka, Békéscsaba
- Babits Pincészet, Tokaj-Hegyalja
- Bezerics Pincészet, Balaton-Felvidék
- Bormalom, Villány
- Bujdosó Picészet, Balatonboglár
- Csalló Pálinka, Balatonalmádi
- Csetvei Krisztina Pincészete, Mór
- Frittmann Pincészet, Kunság
- Fröccsbár, Magyar itóka és étek
- Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Villány
- Gregorián Pincészet, Badacsony
- Kolonics Pincészet, Somló
- Merfelsz Pincészet, Szekszárd
- Nemes Nedűk Borszaküzlet, Szentendre
- Pannon Tokaj Picészet, Tokaj Hegyalja
- Royal Tokaji Borászat, Tokaj-Hegyalja
- Schieber Pincészet, Szekszárd
- Szeleshát Pincészet, Szekszárd
- Tokaj-Hétszőlő Pincészet, Tokaj-Hegyalja
- Várkapitány Pincészet, Somló
- Vincze Pincészet, Eger
- Vylyan Pincészet, Villány.
Ízelítő a fesztivál programjából
GASZTROKORZÓ
A DUNAKORZÓ ÉTTERMEINEK KÍNÁLATA
A három napos borfesztiválhoz a Duna-korzó éttermei is csatlakoztak erre az alkalomra kialakított kínálatukkal: A Corner Étterem nyárson sült bárányt és grillsütőn készült szerb specialitásokat kínál (elvitelre is), a Trattoria Cardinale Étterem és Pizzéria speciális pizzaszeleteket, a Spirit Grill Restaurant grillsütőn készített ételeket, a Görög Kancsó Étterem faszénen sült ételeket, a Promenade Étterem pedig bográcsban főtt hagyományos magyar ételeket és nyárson sütött húsokat kínál a vendégeknek. Természetesen a teljes kínálatot a Borkorzón megjelenő pincészetek és boraik ihletették.
GASZTRO-PIAC A LÁZÁR CÁR TÉREN
Az éttermek mellett a Lázár cár téren a Szentendre éjjel-nappal nyitva fesztivál mindhárom napja alatt gasztro-piacot is tartunk, melyek kiállítói között megtalálhatjuk majd azokat a Dumsta -korzóról már jól ismert helyi- és környékbeli termelőket, mint Mészáros Gábor és Haller István (kézműves csemege és csípős kolbász), Iván Gábor (kecske-és tehénsajtok, valamint pástétomok, krémek, füstölt áruk), Detky András (szavaskolbász) Nárcisz Sajtok Manufaktúra, vagy Menyhárt Mária (mézkülönlegességek), de ott lesz a szentendrei Ízmanufaktura bolt vagy az eperborairól ismert Eperbor Manufaktúra is.
BORKORZÓ
HAJÓS PROGRAMOK a belvárosi révállomástól induló Klára kishajóval. Jegyek válthatók a szentendrei Tourinform irodában és a rév állomáson.
KÖNYVBEMUTATÓ – BORFÓRUM – PINCETÚRA
A fesztiválról további információkat és érdekességeket, illetve a részletes programot a www.iranyszentendre.hu oldalon találhatnak!